Czy przedsiębiorcy z branży gastronomicznej skorzystają na wynajmie boxów self storage? Prowadzenie działalności gastronomicznej wymaga nie tylko doskonałego jedzenia, ale także sprawnego zarządzania zapasami, wyposażeniem i przestrzenią. Magazyny dla gastronomii typu self storage, czyli samoobsługowe pomieszczenia do przechowywania, mogą okazać się niezwykle przydatne dla przedsiębiorców z tej branży. Przechowanie żywności nie jest możliwe przez dłuższy czas, jeśli nie zostanie zapewniona odpowiednia temperatura. W lokalu gastronomicznym znajduje się cała masa sprzętów i umeblowania, które można z powodzeniem przechować w magazynie Stokado!
Jak przygotować sprzęt gastronomiczny przed magazynowaniem?
Sprzęt dla gastronomii jest bardzo kosztowny. Ostatnią rzeczą, jakiej chce przedsiębiorca, jest zniszczenie sprzętów i umeblowania. Pracownicy branży gastronomicznej na co dzień dbają o czystość sprzętów, aby nie dopuścić do ich zniszczenia. Urządzenia te są wykonane z jakościowej stali nierdzewnej, materiału wysoce odpornego na działanie wilgoci i innych czynników zewnętrznych. Dla restauratorów, szefów kuchni i właścicieli kawiarni magazyny gastronomiczne stają się kluczowym elementem umożliwiającym sprawną organizację, przechowywanie zapasów. Magazyny dla gastronomii mogą pełnić rolę centrów przechowywania żywności, zarządzania zapasami czy przechowywania urządzeń lub dekoracji. Należy pamiętać, że każde urządzenie gastronomiczne musi być odpowiednio użytkowane. Nie można dopuścić do przekroczenia maksymalnej ładowności półek i szafek, musi być zachowana odpowiednia temperatura. Niedopuszczalne jest, aby żywność się psuła lub była nieodpowiednio przechowana. Dzięki zastosowaniu zasad higieny i HACAAP produkty zachowują świeżość i tym samym również sprzęty pozostają czyste. Choć pracownicy gastronomii z pewnością doskonale wiedzą, jak dbać o sprzęty, z zasadami ich czyszczenia powinny się zapoznać także osoby odpowiedzialne za przechowanie i transport. Do magazynu powinny trafić sprzęty odpowiednio oczyszczone, aby w ich wnętrzu nie powstały trudne do usunięcia zabrudzenia lub grzyby. Jak konserwować i oczyszczać sprzęty gastronomiczne, zanim trafią do magazynów gastronomicznych:- Przede wszystkim przed oczyszczeniem sprzętów należy je odłączyć od prądu. W przypadku zastosowania wody pod ciśnieniem czyszczenie urządzeń podłączonych do sieci elektrycznej może być skrajnie niebezpieczne;
- do czyszczenia urządzeń gastronomicznych należy stosować dedykowane środki. Popularne detergenty często zawierają chlorki, których użycie nie jest wskazane w przypadku stali nierdzewnej. Ponadto, środki czyszczące, jak i czystą wodę, należy szybko zmywać i osuszać powierzchnię. W przeciwnym razie na powierzchni stali mogą pojawić się trudne do usunięcia osady. Odradza się także zastosowanie mleczek do czyszczenia, ponieważ drobinki w nich zawarte mogą porysować Do mycia sprzętów nigdy, nie stosuj tak zwanych druciaków, szczotek i gąbek o ostro zakończonej powierzchni. Zamiast tego wykorzystaj ściereczkę z mikrofibry, która nie rysuje stali, a w dodatku dobrze chłonie wilgoć;
- choć nazwa wskazuje, iż stal nierdzewna jest w pełni odporna na wilgoć, w rzeczywistości zaniedbane sprzęty mogą pokryć się rdzą. W takim wypadku również nie należy stosować druciaków. Wystarczające będzie zastosowanie odpowiedniego preparatu. Przede wszystkim jednak warto zapobiegać powstawaniu rdzy, nie używając środków z chlorkami i szybko osuszając powierzchnię. Aby nie dopuścić do powstawania osadów, należy stal odpowiednio polerować;
- elementy wyposażenia, które bezpośrednio stykają się z żywnością, należy oczyszczać zgodnie z instrukcją, aby nie dopuścić do zatruć toksycznymi substancjami. Odpowiednie czyszczenie ma znaczenie także gdy chodzi o przechowywanie sztućców i naczyń. Przede wszystkim muszą być one doskonale wyczyszczone z wszelkich resztek jedzenia. Dobrym pomysłem może być namaczanie elementów wyposażenia z wykorzystaniem dedykowanych preparatów;
- nawet jeśli sprzęty są odpowiednio użytkowane, warto zabezpieczyć się na wypadek nieprzewidzianych sytuacji. W tym celu konieczne jest wypełnienie dokumentów gwarancyjnych. Każdy sprzedawca urządzeń gastronomicznych zapewnia konsumentom odpowiednią gwarancję!