Magazyny self storage jako rozwiązanie dla gastronomii

Czy przedsiębiorcy z branży gastronomicznej skorzystają na wynajmie boxów self storage? Prowadzenie działalności gastronomicznej wymaga nie tylko doskonałego jedzenia, ale także sprawnego zarządzania zapasami, wyposażeniem i przestrzenią. Magazyny dla gastronomii typu self storage, czyli samoobsługowe pomieszczenia do przechowywania, mogą okazać się niezwykle przydatne dla przedsiębiorców z tej branży. Przechowanie żywności nie jest możliwe przez dłuższy czas, jeśli nie zostanie zapewniona odpowiednia temperatura. W lokalu gastronomicznym znajduje się cała masa sprzętów i umeblowania, które można z powodzeniem przechować w magazynie Stokado!

Jak przygotować sprzęt gastronomiczny przed magazynowaniem?

Sprzęt dla gastronomii jest bardzo kosztowny. Ostatnią rzeczą, jakiej chce przedsiębiorca, jest zniszczenie sprzętów i umeblowania. Pracownicy branży gastronomicznej na co dzień dbają o czystość sprzętów, aby nie dopuścić do ich zniszczenia. Urządzenia te są wykonane z jakościowej stali nierdzewnej, materiału wysoce odpornego na działanie wilgoci i innych czynników zewnętrznych. Dla restauratorów, szefów kuchni i właścicieli kawiarni magazyny gastronomiczne stają się kluczowym elementem umożliwiającym sprawną organizację, przechowywanie zapasów. Magazyny dla gastronomii mogą pełnić rolę centrów przechowywania żywności, zarządzania zapasami czy przechowywania urządzeń lub dekoracji. Należy pamiętać, że każde urządzenie gastronomiczne musi być odpowiednio użytkowane. Nie można dopuścić do przekroczenia maksymalnej ładowności półek i szafek, musi być zachowana odpowiednia temperatura. Niedopuszczalne jest, aby żywność się psuła lub była nieodpowiednio przechowana. Dzięki zastosowaniu zasad higieny i HACAAP produkty zachowują świeżość i tym samym również sprzęty pozostają czyste. Choć pracownicy gastronomii z pewnością doskonale wiedzą, jak dbać o sprzęty, z zasadami ich czyszczenia powinny się zapoznać także osoby odpowiedzialne za przechowanie i transport. Do magazynu powinny trafić sprzęty odpowiednio oczyszczone, aby w ich wnętrzu nie powstały trudne do usunięcia zabrudzenia lub grzyby. Jak konserwować i oczyszczać sprzęty gastronomiczne, zanim trafią do magazynów gastronomicznych:
  • Przede wszystkim przed oczyszczeniem sprzętów należy je odłączyć od prądu. W przypadku zastosowania wody pod ciśnieniem czyszczenie urządzeń podłączonych do sieci elektrycznej może być skrajnie niebezpieczne;
  • do czyszczenia urządzeń gastronomicznych należy stosować dedykowane środki. Popularne detergenty często zawierają chlorki, których użycie nie jest wskazane w przypadku stali nierdzewnej. Ponadto, środki czyszczące, jak i czystą wodę, należy szybko zmywać i osuszać powierzchnię. W przeciwnym razie na powierzchni stali mogą pojawić się trudne do usunięcia osady. Odradza się także zastosowanie mleczek do czyszczenia, ponieważ drobinki w nich zawarte mogą porysować Do mycia sprzętów nigdy, nie stosuj tak zwanych druciaków, szczotek i gąbek o ostro zakończonej powierzchni. Zamiast tego wykorzystaj ściereczkę z mikrofibry, która nie rysuje stali, a w dodatku dobrze chłonie wilgoć;
  • choć nazwa wskazuje, iż stal nierdzewna jest w pełni odporna na wilgoć, w rzeczywistości zaniedbane sprzęty mogą pokryć się rdzą. W takim wypadku również nie należy stosować druciaków. Wystarczające będzie zastosowanie odpowiedniego preparatu. Przede wszystkim jednak warto zapobiegać powstawaniu rdzy, nie używając środków z chlorkami i szybko osuszając powierzchnię. Aby nie dopuścić do powstawania osadów, należy stal odpowiednio polerować;
  • elementy wyposażenia, które bezpośrednio stykają się z żywnością, należy oczyszczać zgodnie z instrukcją, aby nie dopuścić do zatruć toksycznymi substancjami. Odpowiednie czyszczenie ma znaczenie także gdy chodzi o przechowywanie sztućców i naczyń. Przede wszystkim muszą być one doskonale wyczyszczone z wszelkich resztek jedzenia. Dobrym pomysłem może być namaczanie elementów wyposażenia z wykorzystaniem dedykowanych preparatów;
  • nawet jeśli sprzęty są odpowiednio użytkowane, warto zabezpieczyć się na wypadek nieprzewidzianych sytuacji. W tym celu konieczne jest wypełnienie dokumentów gwarancyjnych. Każdy sprzedawca urządzeń gastronomicznych zapewnia konsumentom odpowiednią gwarancję!

Jak transportować sprzęty gastronomiczne?

Sprzęty gastronomiczne to określenie dotyczące szerokiej gamy urządzeń, zarówno tych stosowanych w warunkach domowych, jak i tych wykorzystywanych w lokalach. Oprócz tego sprzęty takie są stosowane w obiektach przemysłowych. Kawiarnie czy restauracje mogą potrzebować dodatkowej przestrzeni na przechowywanie zapasów, dekoracji lub mebli. Wówczas z pomocą przychodzą magazyny gastronomiczne, które pozwalają na elastyczne dostosowanie przestrzeni przechowalniczej do aktualnych potrzeb, bez konieczności inwestowania w większą powierzchnię lokalową. Magazyny w gastronomii to dobre rozwiązanie z wielu powodów. Jeśli właściciele lokali gastronomicznych zdecydują się na przechowywanie sprzętu w boxach Stokado, muszą dostosować metodę transportu względem wagi urządzeń i ich wymiarów. Gdy przedsiębiorca chce przetransportować sprzęty o sporych gabarytach, do magazynu dla gastronomii, najczęściej, musi skorzystać z usług firmy zewnętrznej. Warto wiedzieć, jakie warunki powinny być zapewnione w ramach takie współpracy. Magazyny dla gastronomii mogą być oddalone o wiele kilometrów od lokalu. Dlatego transport powinien być odpowiednio przygotowany. W pierwszej kolejności należy każde z urządzeń odłączyć od prądu i upewnić się, że wszystkie elementy zostały prawidłowo zdemontowane. Kolejno konieczne jest opakowanie sprzętów z zastosowaniem odpowiednich wypełnień, mających na celu amortyzację wstrząsów. Tak zabezpieczone urządzenia powinno się dodatkowo zabezpieczyć folią, a na koniec opakować je w kartony. Ewentualnie, jeśli dostępne są oryginalne opakowania, warto ich użyć. Załadunek powinien odbywać się z zastosowaniem względów bezpieczeństwa. W tym celu należy zastosować odpowiednie maszyny, na przykład podesty ruchome i wózki widłowe. Aby sprzęt umieścić na podeście, należy wcześniej zastosować lewarek z blokowanymi kołami, celem zapewnienia bezpieczeństwa. Kolejno, z wykorzystaniem podestu lub wózka widłowego urządzenie jest transportowane na pokład pojazdu. Przez cały ten czas, powinno się stosować certyfikowane pasy zabezpieczające. Jeśli przewożone do magazynów gastronomicznych są sprzęty dużej wagi, konieczne jest wykorzystanie odpowiednich pojazdów ciężarowych, ponieważ w takim wypadku w grę wchodzi transport ładunków nienormatywnych. Na pokładzie pojazdu urządzenia również muszą być unieruchomione z zastosowaniem pasów zabezpieczających. Gdy ładunek jest już dostarczony na miejsce ponownie konieczny, jest transport lewarkami i podestami.

Przechowanie sprzętów gastronomicznych w boxach self storage

Kiedy magazynowanie w boxach self storage może okazać się dobrym wyjściem dla przedsiębiorców z branży gastronomicznej? Magazyny w gastronomii to dobre rozwiązanie, które pozwala na przeniesienie mniej używanych przedmiotów oraz nadmiaru zapasów poza lokal. Dzięki temu przestrzeń w lokalu jest maksymalnie zoptymalizowana. Magazyny dla gastronomii pozwalają na przechowywanie sezonowych elementów takich jak dekoracje czy menu, które nie są potrzebne przez większą część roku. Jeśli prowadzisz lokal, który organizuje przyjęcia, bankiety czy eventy, przechowywalnia rzeczy może pomóc w przechowywaniu mebli, dekoracji oraz innych elementów wykorzystywanych podczas takich okazji. Dzięki temu nie będziesz musiał zajmować przestrzeni w lokalu na rzeczy, które są używane tylko okazjonalnie. Magazyny gastronomiczne to świetne rozwiązanie w sytuacji przenosin siedziby czy rozbudowy sieci lokali. Takie rozwiązanie może okazać się idealne także w sytuacji remontu lub wymiany sprzętów na nowe. Warto pamiętać, że wysokiej klasy sprzęty ze stali nierdzewnej nie powinny być narażone na działanie substancji i zabrudzenia związane z pracami remontowymi. Dlatego w czasie remontu należy je odpowiednio zabezpieczyć. Zwykle w trakcie remontu konieczne jest usunięcie sprzętów, ponieważ nie tylko uniemożliwiają one przeprowadzenie prac, ale także ich obecność stanowi zagrożenie dla bezpieczeństwa pracowników. Warto pamiętać, że sprzedaż używanego sprzętu jest dużo lepszym wyborem niż jego utylizacja. Z pewnością niejeden przedsiębiorca działający w ramach podobnej branży chętnie skorzysta z możliwości zakupu tańszego sprzętu. Zyskasz na sprzedaży, co pozwoli na inwestycję w sprzęty lepszej jakości. Wymieniając sprzęt na nowy, musisz mieć miejsce, gdzie go przetrzymać do czasu sprzedaży. Wówczas magazyny dla gastronomii to świetne rozwiązanie. Oprócz tego, przechowanie sprzętów jest idealnym wyjściem w sytuacji, gdy następuje przestój w pracy. W takich wypadkach często konieczne jest chwilowe wypowiedzenie umowy najmu lokalu. Na szczęście korzystając z oferty self storage Stokado można przechować urządzenia i umeblowanie, nie ponosząc przy tym nadmiernych kosztów. Jak to możliwe? Stokado pozwala na zawarcie umowy na elastycznych warunkach, na okres dłuższy lub krótszy. Magazyny gastronomiczne oferowane przez Stokado, to przełom w dziedzinie magazynowania, ponieważ nie jest konieczny wynajem dużych przestrzeni. Zamiast tego można skorzystać z funkcjonalnego rozwiązania, jakim są magazyny dla gastronomii. W boxach tego typu możesz z powodzeniem przechować nie tylko urządzenia i meble, ale także dokumenty. Papiery warto wcześniej odpowiednio uporządkować, a zawierające je opakowania dokładnie opisywać. Dzięki temu późniejsze odszukiwanie poszczególnych dokumentów nie sprawi problemów. Dokumentacja może być przechowywana zarówno w tym samym magazynie, jak i w odrębnym, niewielkim boksie.

Dlaczego wybrać właśnie magazyny self storage Stokado?

W ofercie dostępne są niewielkie boxy, jak też magazyny gastronomiczne o sporym metrażu. Potrzebujesz skrytki o powierzchni 1 m²? A może interesuje Cię wynajem kontenera o metrażu 30 m²? Obie opcje dostępne są Stokado. Ponadto dbamy o bezpieczeństwo Twojego dobytku. Na terenie magazynów stosowany jest monitoring, stała ochrona i systemy bezpieczeństwa. Rozwiązania dostosowujemy odpowiednio względem potrzeb. Proponujemy bowiem zarówno magazyny zewnętrzne, jak i wewnętrzne. Magazyny zewnętrzne są odpowiednim wyborem na przykład w sytuacji, gdy chcesz bezproblemowo przeprowadzić rozładunek i załadunek ciężkich sprzętów. Pojazd transportowy może zaparkować bezpośrednio w miejscu lokalizacji, co ułatwia przeprowadzenie tych zadań zgodnie z zasadami bezpieczeństwa. Co jeszcze powinno Cię przekonać do wyboru Stokado? Z pewnością zainteresują Cię warunki magazynowania. Dbamy o czystość i poziom wilgotności, dlatego możesz mieć pewność, że urządzenia i meble przechowywane w naszych magazynach dla gastronomii,  nie ulegną zniszczeniu. Nie masz czasu na pakowanie i zakupy? Nie ma problemu. W naszych siedzibach znajdziesz materiały do pakowania i akcesoria, które ułatwią Ci lub Twoim pracownikom odpowiednią realizację poszczególnych zadań. Nie dasz rady być na miejscu, gdy przyjedzie transport z Twoim ładunkiem? W tym wypadku również możesz liczyć na naszą pomoc. Pracownicy Stokado odbiorą ładunek. Mogą także w Twoim imieniu nadać przesyłkę. Ponadto proponujemy pomoc w zakresie organizacji transportu. A może chcesz stale kontrolować stan swoich dóbr, umieszczony w magazynach gastronomicznych? Nasi klienci mają dostęp do wynajmowanych boxów 24 godziny, 7 dni w tygodniu. Możesz dowozić lub wywozić rzeczy w każdej chwili. To ogromne ułatwienie na przykład w czasie remontu lub przeprowadzki firmy.

Jak wynająć magazyny  gastronomii i gdzie nas znaleźć?

Najprostszym i najszybszym sposobem, by wynająć magazyny w gastronomii, jest wysyłka zapytania do naszej ekipy. W tym celu wystarczy użyć formularza udostępnionego na naszej stronie. Wybierz interesującą Cię lokalizację i metraż magazynu, podaj podstawowe dane. Nasi pracownicy z pewnością skontaktują się z Tobą celem ustalenia szczegółów wynajmu. Boxy self storage Stokado dostępne są we Wrocławiu i okolicach, Kaliszu, Legnicy, Poznaniu, Szczecinie, Bydgoszczy i Zabrzu. Magazyny w gastronomii stanowią kluczowy element efektywnego zarządzania przestrzenią lokalową. Przechowywanie żywności, zapasów, wyposażenia oraz sezonowych elementów w kontrolowanych warunkach magazynowych pomaga w minimalizacji strat, oraz organizacji pracy.

Sprawdź magazyny samoobsługowe w swoim mieście

pl_PL